8 Şubat 2017 Çarşamba

Langmuir İzotermi Nedir? Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Langmuir İzotermi Nedir? Pek çok araştırmacı “Jaeger” ve “Erdös” tarafından yapılan formülden yola çıkmış ve farklı izoterm eğrileri için farklı izoterm denklemleri oluşturmuşlardır. Bu matematiksel izoterm eğrilerinden birisi olan Langmuir İzotermi ise adsorplanan tabakanın, katı durumundan uzaklaştığında ve moleküller arasındaki etkileşim azaldığında bu tabakanın molekül kalınlığında olduğu esasına dayanmaktadır.

 Langmuir İzotermi Varsayımları;


  • Adsorban yüzeyinde aynı enerjilere sahip sınırlı sayıda aktif bölgeler bulunduğu varsayımına ve adsorpsiyonun tersinir olduğu yani küçük bir değişikliğin etkisiyle yön değiştirebilme varsayımına dayanmaktadır. 
  • Adsorpsiyon hızı ise moleküllerin desorpsiyon hızı ile eşit olduğunda denge oluştuğu varsayımına dayanır. 
  • Langmuir İzotermi adsorpsiyonun tek bir tabakada olduğunu ve yüzeyin homojen olduğunu kabul etmektedir.
  • Homojen yüzeyi dengeye ulaştığı anda maksimum adsorplama miktarına ulaşmış olduğu varsayılmaktadır. 
  • Adsorplanmış olan moleküller disosiye bağlı olmayıp moleküller halde gerçekleşmektedir. 


Langmuir İzotermi matematiksel eşitliklerle gösterilmektedir. Langmuir izotermini iyon değiştirme ve afinite türü ( çekim gücüne sahip) adsorpsiyonlar etkilemektedir. En çok kullanılan izotermler arasında ise Freundlich izoterminin yanında ve Langmuir izotermi yer almaktadır. Basitleştirici varsayımların üstüne teorik fikirlerin eklenmesiyle oluşturulan Langmuir izotermi özellikle sıvı-katı sistemlerde daha iyi sonuçlar verdiği için kullanılmaktadır. Eğer adsorbanın toplam yüzeyi S ve kaplanan yüzeyi Q ise kaplanan yüzey QS olacaktır. Serbest yüzey ise bu durumda ( 1- Q) S olacaktır. Gazın basıncı P ise de adsorplanan ve desorbiyon gazının orantılarının katsayıları k1 ve k2 olacaktır.


1 yorum:

  1. Teşekkürler, üniversitede tezim için fayda sağladım

    YanıtlaSil