5 Şubat 2017 Pazar

Yağ Çözücü İçilirse Ne Olur? Nasıl Önlemler Alınmalıdır?

Yağ çözücü, tuz ruhu, çamaşır suyu gibi “yakıcı( korozif) maddeler” sınıfındaki temizlik ürünleri ne yazık ki, özellikle çocuklar tarafından yanlışlıkla içilebilmektedir. Korozif madde, insan vücudunda geri dönüşümü mümkün olmayan hasarlar bırakabileceği için özellikle küçük çocukları olan ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Peki tüm mekanlarda temizlik ürünü olarak kullanılan yağ çözücü içildiğinde ne olur ve içildiğinde ne yapılmalıdır?


Yağ Çözücü İçildiğinde Ne Olur?


Yağ çözücü sıvı bir yakıcı olduğu için katı yakıcılar gibi zarar veremeden ağızdan atmak pek mümkün olmamaktadır. Çok az miktarda bile yağ çözücü içildiğinde yemek borusu yanıklarına neden olabilmektedir. Çocukluk çağlarında görülen yemek borusu yanıklarının en büyük nedeni yağ çözücü gibi sıvı yakıcı maddelerin alınmasından kaynaklanmaktadır. Yağ çözücü içildiğinde temas eden doku canlılığını kaybeder ve yumuşayarak sulanmaya başlar, ardından da dokunun ölmesi nedeniyle doku kahverengi rengini alarak, kolay bir şekilde kanayan kabuğa dönüşür. Kişi eğer yağ çözücüyü yuttuysa da kişi de solunum yolu zedelenmesi, göğüs orta boşluğunda iltihaplanma vb. gibi temas ettiği yerlerde sorunlar yaratabilmektedir. Bu sorunlar, kişinin yaşına, vücut yapısına, içilen miktara göre değişkenlik gösterebilmektedir. En sık karşılaşılan sorun ise yemek borusunun daralmasıdır.


Yağ Çözücü İçildiğinde Ne Yapmalı?


Yağ çözücü içilmesi durumunda genellikle kişi kusturulmaya çalışılır ancak kişi kesinlikle kusturulmamalıdır. Bu kişinin daha büyük zarar görmesine yol açacaktır. Ayrıca, kişiye hiç bir şey yedirilmemeli ve içirilmemeli mümkün olan en kısa sürede kişi hastaneye götürülmelidir.

1 yorum: